luni, 14 februarie 2011

Magna Charta Libris

/Răzvan Supuran

… o catedrală ce începe a fi construită de la cheia de boltă. Cărămizi turnate din cărţile inutile. Stîlpi presaţi din foile glossy. Arcade făcute din ambalaje. Amvon din curpapir. Bolta coborîtă din biblioteci. Un templu deandoaselea, făcut de sus în jos.

… ar avea formă ovoidală. Asemănătoare potirului ginospermic, sprijinit pe o fundaţie cubică, cu o elasticitate controlată şi punct structural slab, cuantificabil în funcţie de greutatea închinătorilor. Am presupune că oratorii catedrei au greutate constantă.

… adamastor a fost strivit de pilonii pe care îi păzea.

… devoratorii de suflete mor mîncînd.

… slujbele oficiate s-ar face la nouăzeci de grade faţă de relativa verticalitate a pereţilor.

… umplutura pereţilor ar fi făcută din cărţi folosite ca şi cărămizi. Ordinea aşezării cotoarelor rescrie evenimentele apariţiei şi dispariţiei cărţii.

… unele litere pot fi amputate.

… formele literelor au vreo însemnătate?

… şirul cuvintelor de pe pereţi pot formula o rugăciune necscrisă încă. Ce clişeu stupid. Dacă am face asta, cotoarele ar trebui aşezate către interior.

… căci corecta aşezare a cotoarelor ar fi totuşi către exterior. Pentru a sublinia sensul de dinlauntru într-afară. De sus pentru cei de jos.

… hârtia pe care vor fi tipărite textele sfinte va fi uscată din pasta în suspensie de vin, nu de apă. Scriitorii vor putea să le modeleze pentru o mai bună folosire.

… conciliile care ar fi ţinute pentru catedrala întoarsă vor fi găzduite în pivniţă. Gratiile sunt facute din sulurile netocate încă.

... arhon tekton, cel care plănuieşte întreaga construcţie, va vizita catedrala într-o singură seară, înaintea deschiderii sale oficiale. Şi bisericile trec printr-o lansare, şi templele găzduiesc bancheturi ritualice.

… că hîrtia-i ca o haină iară biserica-i ca o casă. Uneori, lucrurile importante-s numa-n în pod şi-n pivniţă. … făcute pe sensul firelor din creşterea lumii, templele şi hîrtiile nu îşi (mai) găsesc o altă folosinţă (mai bună), decît cea a ambalajelor.

… deşi este descriere a înaltului, templul este aşezat orizontal, către înainte, tot înainte, la răsărit. Oul este singurul obiect mundan care poate împăca cele două arătări. Nu e nici înalt, nici lung, nici lat.

… devoratorii de suflete se întîlnesc mai degraba la răsărit. E o specie rară, aceea de sub-anima. Cu cît mai rară, cu atît mai puţin preţioasă. Totuşi, prin ei am învăţat că hrana trupului nu este sufletul.

… îi corect a spune că un sărman suflet întrupat în templul zeiţei poate fi acceptat şi de biserică.


Întrebări

În biserică există femei? Dar bărbaţi? Atunci, ce este omul?

Zeii aveau biserici? Care e prima biserică din lume şi din ce a fost ea inventată?

De ce Creatorului îi spunem Dominus Dei, Domnul Zeilor? Mai există zei? Putem să o recunoaştem şi pe Domina Dei?

Dacă o biserică are turla la 4o de metri deasupra pămîntului, cît este ea de înaltă? În biserică se construiesc şi toalete? Dacă da, unde? Dacă nu, cum se descurcă cei care sunt pe-acolo?

La catedrală există Profesorul? Daca o catedră este un scaun, atunci o catedrală este un scaun pe care se aşează cineva?

Cheia de boltă a unei cupole este dată sau făcută? Ce formă trebuie să aibă mîinile făcătorului cheii de boltă, dacă aceasta trebuie făcută?

Greutatea unui templu în care, în mod firesc ar fi doar spirit, se măsoară gravitaţional? Templierii aveau temple? De ce forma sabiei seamănă cu forma crucii şi de ce sabia nu crucifică? Sau o face?


Premise

De văzut dacă în catharsis ar fi etimologic corect a numi originea cuvîntului catedrală. Studiu pentru aflarea unei date istorice: primatul dintre catedră şi catedrală.

Catedroul va arăta doar o bună demonstrare a acestor din urmă două socoteli. Nimic altceva nu se cere a fi demonstrat. Cerc închis, căci oul însuşi vine de sus în jos.

De văzut cine a scris asta:

S A T O R
A R E P O
T E N E T
O P E R A
R O T A S

Ar putea deveni o bună structură pentru fundaţia construcţiei. Să vedem ce zice şi archon.

(text apărut în MEŢERIAŞII I/11)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu